Psychologie aan de eettafel
Het kerstdiner zit er weer aan te komen. Een moment dat je met familie samen bent en het liefste houd je dan ook iedereen tevreden. We geven je graag alvast wat tips vanuit de gedragspsychologie om iedereen weer content naar huis te laten gaan!
1. Kies zorgvuldig je servies
Waar we vanaf eten en waarmee beïnvloedt onbewust onze eetervaring. Zo versterken witte, ronde borden zoete smaken, terwijl zwarte, hoekige borden hartige smaken meer naar voren laten komen. Wil je besparen op ingrediënten? Kies dan een bord met een kleur die contrasteert met het eten dat er op ligt. Dit zorgt er namelijk voor dat we minder eten. Nog een paar algemene tips die een eetervaring naar een hoger niveau tillen: het eten smaakt beter wanneer gerechten een lange naam hebben, we ze met zwaarder bestek eten en wanneer de ingrediënten met een artistieke intentie op het bord zijn gelegd.
2. Geef keuze
Zijn er elk jaar dezelfde discussies over wie nou waar moet zitten, of kaas nou vóór of na het toetje gegeten moet worden, of welke wijn nou het lekkerste is bij het hoofdgerecht? Laat mensen zelf de keuze maken! Misschien heeft dan niet iedereen dezelfde ervaring, maar ze zullen wel tevredener zijn. Wanneer we namelijk het idee hebben dat we autonomie en een eigen inbreng hebben, zijn we eerder overtuigd dat het goed is. Zelfs als we iets eigenlijk (na het zelf te hebben gekozen) niet zo lekker vinden, probeert ons brein ons ervan te overtuigen dat het dat wel is. Anders ervaren we zogenaamde cognitieve dissonantie. Dit is een onprettig gevoel wanneer onze opvattingen, ideeën of gedrag tegenstrijdig zijn. Als je denkt een lekker wijntje te hebben gekozen, maar hij smaakt toch niet zo goed, pas je dan liever je idee aan dat je tóch niet zo’n goede wijnkenner bent, of probeer je jezelf er liever van te overtuigen dat het toch wel een lekkere afdronk heeft?
3. Eindig sterk
Er zijn twee momenten die de belangrijkste rol spelen in hoe we een ervaring onthouden: de piek en het einde. Van die twee momenten maken we een mentaal gemiddelde om te onthouden. De piek kan het meest positieve moment zijn, maar ook het meest negatieve. Dus als je hoofdgerecht niet zo uitpakt zoals je had gewild, kun je het diner nog redden door een spektakel van een toetje te serveren. Want een positief einde kan een negatieve piek ongedaan maken. En de herinnering van een geweldig hoofdgerecht wil je niet naar beneden halen met een middelmatig dessert, dus slim om altijd nét wat meer moeite in het toetje te stoppen.
Succes alvast met de voorbereidingen! 🎄🍽
