Placebo-effect


Vind je een duurdere wijn nou lekkerder omdat deze écht van betere kwaliteit is? Of laat je brein je denken dat je het lekkerder vindt omdat er een hogere prijs op zit? Het placebo-effect is een interessant psychologisch verschijnsel dat ook in medische context veel voordeel kan hebben.

Bij een placebo-effect zien we dat ons brein in sommige gevallen het effect van een actie nadoet, wanneer die actie zelf eigenlijk geen effect heeft. Denk aan het vaker drukken op de knop bij het stoplicht, waarbij je het idee hebt dat je minder lang hoeft te wachten. Terwijl het eigenlijk geen effect heeft.

Voor medische gevallen kan het natuurlijk geen wonderen verrichten; het is niet zo dat je cholesterol naar beneden gaat als je daar nepmedicatie voor krijgt. Maar klachten die door ons brein worden geregeld – denk aan pijn, stress, misselijkheid – kunnen sterk worden verminderd als we dénken dat we er een behandeling voor krijgen.

Ook in marketing komt het placebo-effect dus voor. Van duurdere producten denken we automatisch dat de kwaliteit beter is. Maar het effect werkt ook de andere kant op. Energiedrankjes, die normaal een positief effect hebben op ons energieniveau, worden als minder effectief ervaren wanneer deze in de aanbieding zijn. Het afprijzen van een product zorgt dus niet altijd voor een betere ervaring!


Bij het placebo-effect houdt ons brein zichzelf voor de gek.