Peak-end rule


Een goed einde is het halve werk. Klinkt misschien raar, maar als je naar de psychologie kijkt is het wél waar. Hoe iemand een ervaring onthoudt wordt namelijk sterk beïnvloed door het einde. We noemen dit verschijnsel ook wel de peak-end rule.

Hoe positief of negatief onze herinnering van een ervaring is, wordt simpel gezegd bepaald door twee momenten. De piek – oftewel het meest positieve óf negatieve moment – en het einde. Hier wordt een mentaal gemiddelde van gemaakt. Je kunt je dus voorstellen dat als iemand een heel positieve piek in een ervaring had, de uitkomst een stuk minder positief wordt als het einde maar middelmatig is. Een positief einde kan positieve pieken hoog houden én een negatieve piek compenseren.

IKEA doet dit heel slim door een negatief einde te voorkomen. Normaal eindigt een dagje meubelboulevard natuurlijk met een pijnlijk moment: afrekenen. IKEA stelt het einde nog een stukje uit, want ná de kassa is een klein geluksmomentje: een hotdog of ijsje voor minder dan een euro. Die kun je moeilijk laten liggen natuurlijk. En hierdoor onthoud je de shopervaring een stuk positiever.




De peak-end rule kun je behalve bij een fysieke winkelervaring nog op veel meer momenten toepassen. Denk aan een leuke bedankpagina na het invullen van een formulier, of het populairste nummer dat tijdens het toegift van een concert wordt gespeeld. Of de vriendelijke smiley aan het einde van deze post. 😊


Een sterk einde zorgt voor een positieve herinnering.