Loss aversion


Vind je het na een gratis proef abonnement ook zo moeilijk om het tóch op te zeggen? Je bent gewend geraakt aan het product en zou het best wel missen als je het niet meer zou hebben. Dus geef je het liever niet op. Dit verschijnsel noemen we loss aversion.

Het verliezen van iets doet in ons brein ongeveer twee keer zo veel pijn als het krijgen van iets ons blij maakt. Dit komt erop neer dat we meer moeite doen om te voorkomen dat we iets verliezen dan om voor elkaar te krijgen dat we iets krijgen.


Iets verliezen doet twee keer zo veel pijn als iets krijgen ons blij maakt.

Zoals veel van ons gedrag is dit waarschijnlijk al een heel oud instinct. In een situatie waarin je moeilijk kon overleven kon het verliezen van een dag aan eten de dood betekenen. Terwijl het krijgen van een extra dag eten niet per se een extra dag leven hoeft te betekenen, omdat het lastig te bewaren was. Niet doodgaan heeft natuurlijk de prioriteit!

Daarom vinden mensen het zelfs vandaag de dag nog lastig om dingen op te geven. Zeker wanneer men erop gewezen wordt wat ze allemaal hebben en zouden kunnen verliezen, hebben ze meer motivatie om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt!