Contrast effect
Die ene laptop van €600 lijkt toch ineens een stuk betaalbaarder als je hem vergelijkt met een gespecialiseerde gaming laptop van €1800… Hoe we iets waarnemen, is vaak afhankelijk van of we tegelijkertijd iets anders waarnemen waar we het mee kunnen vergelijken. Hoe groter de verschillen, hoe meer invloed. Dit noemen we het contrast effect.
Stel: je hebt drie bakken water. Een koud, een lauw, een warm. Je steekt één hand in de koude en één hand in de warme bak. Na een minuut steek je beide handen in de lauwe bak. Je weet dat de temperatuur voor beide handen hetzelfde is, maar toch voelt het voor je ene hand warmer (en prettiger) dan voor de andere.

Dit principe wordt in marketing ook vaak toegepast om te beïnvloeden wat voor keuze je maakt, en óf je überhaupt een keuze maakt. Een medium popcorn lijkt ineens een goede optie als je ziet dat de kleine variant toch wel echt te klein is. Terwijl je zonder kleine popcorn misschien had gedacht dat een medium te groot is, en ervan had afgezien.
Vergelijkende reclame, waarbij een product in reclame expliciet wordt vergeleken met een product van de concurrent, maakt gebruik van het contrast effect. Dit is vaak met het doel om een product aantrekkelijker te maken dan de andere. Misleiding komt hierbij vaak voor, en daarom mag het in Europa niet zomaar en alleen als je aan een aantal regels voldoet.
Winkels als Coolblue passen het principe echter wel slim toe door de klant de mogelijkheid te geven om meerdere producten zelf direct met elkaar te vergelijken. Er wordt dan door Coolblue geen oordeel aan gegeven of er een beter is dan de andere, maar het beschikbaar stellen van de mogelijkheid zorgt ervoor dat de klant zélf een conclusie kan trekken. En dus misschien wel eerder een product koopt dan wanneer ze deze niet zo makkelijk hadden kunnen vergelijken met een concurrerend product.
