MENU

Weerstanden verminderen

In de sociale psychologie is er veel onderzoek gedaan naar het aanpakken van weerstanden. Mensen kunnen verschillende weerstanden ervaren. Een belangrijke vorm van weerstand is reactance, waarbij mensen weerstand voelen tegen de beïnvloedingspoging. Er zijn een aantal technieken die je kunt gebruiken om deze vorm van weerstand tegen te gaan.

Een hele belangrijke en tevens makkelijke techniek is het erkennen van de weerstand. Wanneer een verzoek wordt voorafgegaan door een zin als ‘Ik kan me voorstellen dat je er helemaal geen zin in hebt, maar’  zal iemand sneller met het verzoek meegaan dan wanneer je de weerstand niet erkent. Het erkennen van de weerstand zorgt ervoor dat mensen het argument niet meer tegen je kunnen gebruiken, waardoor je de kans vergroot dat ze ja zeggen. Ook krijgen ze het gevoel dat je ze begrijpt en dat je je inleeft in hun situatie.

Een andere makkelijk te gebruiken techniek is het verzoek te minimaliseren. Wanneer je vraagt om bijvoorbeeld een donatie, kan je het op een manier vragen waardoor het verzoek heel klein lijkt. ‘Alle kleine beetjes helpen’ is een voorbeeld van zo’n klein verzoek. Wanneer je dit toevoegt aan je verzoek, zullen mensen vaker iets geven dan wanneer je om een groot verzoek vraagt.

Behalve deze technieken zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om de weerstand bij anderen te verminderen. Zo kan je het verzoek minder persoonlijk maken door bijvoorbeeld te zeggen dat het verzoek ‘van de hoge bazen af komt’. Ook kan je de relatie met de ander herdefiniëren zodat je gaat ‘samenwerken’ in plaats van dat je een verzoek doet aan de ander.

Het is belangrijk om te kijken naar manieren om weerstanden te verminderen. Om mensen in beweging te brengen, moet je immers weten wat ze tegenhoud. Door te kijken naar manieren waarop je de weerstand kan verminderen, kun je effectievere gedragsbeïnvloeding bereiken.

Naast bovenstaande technieken zijn er nog veel meer technieken bekend die (verschillende soorten) weerstand kunnen verminderen. To be continued…

Meer weten?

– Resistance and Persuasion by Eric Knowles and Jay Linn

Comments are closed.